Het waterstofkleurenspectrum

Het waterstofkleurenspectrum van groene tot roze waterstof, de regenboog van waterstofkleuren en de verschillende technologie om ze te maken.
Maar is waterstof geen kleurloos gas? ..Ja, waterstof is een onzichtbaar gas en……… zeer vluchtig !

Het waterstofkleurenspectrum

Het waterstofkleurenspectrum van groene tot roze waterstof, de regenboog van waterstofkleuren en de verschillende technologie om ze te maken.

Waterstof- Weetjes: 

– 1 Kg Waterstof kost ongeveer 50KWh aan energie om het te maken.
( Grijze waterstof )
– 1 kg Waterstof  kan een personenauto ongeveer 100 Km ver brengen.
– 1 Kg Waterstof aktueel ( 2023) kost ongeveer Euro 10,/Kg.

 

Enigszins verwarrend en ondanks hun kleurrijke beschrijvingen, is er geen zichtbaar verschil tussen de verschillende soorten waterstof.
Waarom krijgt een kleurloos gas zoveel kleurrijke termen?

Groene waterstof, blauwe waterstof, bruine waterstof en zelfs gele waterstof, turquoise waterstof en roze waterstof.
Het zijn in wezen kleurcodes, of bijnamen, die binnen de energie-industrie worden gebruikt om onderscheid te maken tussen de soorten waterstof.
Afhankelijk van het type productie dat wordt gebruikt, worden verschillende kleuren aan de waterstof toegekend.
Maar er is geen universele naamgevingsconventie en deze kleurdefinities kunnen in de loop van de tijd veranderen, en zelfs tussen landen.
We zijn momenteel gewend aan een blauwe vlam van gas, dus welke kleur krijgt een waterstofvlam?
De industrie heeft hierover nog geen consensus bereikt, maar het zal het meest opvallende verschil zijn voor mensen die gewend zijn om een ​​blauwe gasvlam in hun ketels te zien of bij het aansteken van hun kookplaten.

De vlamkleur voor waterstof zou specifiek worden toegevoegd.
Ben jij klaar voor een groene vlam?
Hier is onze gids voor het ontgrendelen van de huidige waterstofkleurcode.

Groene waterstof
In de caleidoscoop van waterstofkleuren wordt groene waterstof geproduceerd zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Groene waterstof wordt gemaakt door schone elektriciteit uit overtollige hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, te gebruiken om water te elektrolyseren.
Elektrolysers gebruiken een elektrochemische reactie om water te splitsen in de componenten waterstof en zuurstof, waarbij geen koolstofdioxide wordt uitgestoten.
Groene waterstof maakt momenteel een klein percentage uit van de totale waterstof, omdat de productie duur is.
Net zoals energie uit windenergie in prijs is gedaald, zal groene waterstof in prijs dalen naarmate het vaker voorkomt.

Blauwe waterstof
Blauwe waterstof wordt voornamelijk geproduceerd uit aardgas, met behulp van een proces dat stoomreforming wordt genoemd, waarbij aardgas en verwarmd water worden samengebracht in de vorm van stoom.
De output is waterstof – maar ook koolstofdioxide als bijproduct.
Dat betekent dat koolstofafvang en -opslag (CCS) essentieel is om deze koolstof op te vangen en op te slaan.
Blauwe waterstof wordt soms omschreven als ‘koolstofarme waterstof’, omdat het stoomreformingsproces het ontstaan ​​van broeikasgassen niet echt vermijdt.

Grijze waterstof
Momenteel is dit de meest voorkomende vorm van waterstofproductie.
Grijze waterstof wordt gemaakt uit aardgas, of methaan, met behulp van stoommethaanreformatie, maar zonder de daarbij vrijgekomen broeikasgassen af ​​te vangen.

Zwarte en bruine waterstof
Met behulp van zwarte steenkool of bruinkool (bruinkool) in het waterstofproductieproces, zijn deze zwarte en bruine waterstof absoluut het tegenovergestelde van groene waterstof in het waterstofspectrum en het meest schadelijk voor het milieu.
Om de zaken te verwarren, wordt waterstof gemaakt van fossiele brandstoffen door het proces van ‘vergassing’ soms door elkaar zwarte of bruine waterstof genoemd.
Japan en Australië hebben onlangs een nieuw bruinkool-naar-waterstofproject aangekondigd.
Dit project zal bruinkool in Australië gebruiken om vloeibare waterstof te produceren, die vervolgens naar Japan zal worden verscheept voor gebruik met een lage uitstoot.

Roze/rode /paarse waterstof
Roze waterstof wordt opgewekt door middel van elektrolyse aangedreven door kernenergie. Nucleair geproduceerde waterstof kan ook worden aangeduid als paarse waterstof of rode waterstof.
Bovendien zouden de zeer hoge temperaturen van kernreactoren kunnen worden gebruikt in andere waterstofproducties door stoom te produceren voor efficiëntere elektrolyse of door stoommethaanreforming op basis van fossiele gassen.

Turquoise waterstof
Dit is een nieuwe vermelding in de waterstofkleurenkaarten en de productie moet nog op grote schaal worden bewezen.
Turquoise waterstof wordt gemaakt met behulp van een proces dat methaanpyrolyse wordt genoemd om waterstof en vaste koolstof te produceren.

In de toekomst kan turquoise waterstof worden gewaardeerd als een emissiearme waterstof, afhankelijk van het thermische proces dat wordt aangedreven door hernieuwbare energie en dat de koolstof permanent wordt opgeslagen of gebruikt.

Gele waterstof
Gele waterstof is een relatief nieuwe term voor waterstof gemaakt door middel van elektrolyse met behulp van zonne-energie.

Witte waterstof
Witte waterstof is een natuurlijk voorkomende geologische waterstof die wordt aangetroffen in ondergrondse grotten en wordt gecreëerd door fracking.
Er zijn op dit moment geen strategieën om deze waterstof te exploiteren.